Programma Samen Leven

Deelprogramma Thuis

Wat willen we bereiken?

Doelstelling 1
In Houten wonen we veilig, comfortabel en zelfstandig.

Wat gaan we daarvoor doen?
Onze inwoners wonen langer zelfstandig. Voor een leefbare woonomgeving zetten wij in op voldoende passende woningen, ontmoeting in de buurt en de mogelijkheid voor gezond bewegen. Met het lokale hitteplan vergroten we de gezondheid van kwetsbare inwoners tijdens hete zomers.

Binnen tien jaar tijd zal het aantal 85-plussers met dementie verdubbelen. We informeren onze inwoners over de noodzaak om de woning tijdig aan te passen. Wooncoaches begeleiden ouderen om de woning veilig te maken. Daarnaast streven we naar voldoende woningen voor ouderen. Waar nodig ondersteunen we ouderen met een laag inkomen om mee te doen in de samenleving.

Doelstelling 2
Iedereen woont in een veilige wijk waar inwoners elkaar accepteren en naar elkaar omkijken.

Wat gaan we daarvoor doen?
Een veilige wijk waar inwoners elkaar accepteren en naar elkaar omkijken is belangrijk voor iedereen. Dit geldt ook voor inwoners met psychische problemen. We vinden het belangrijk dat deze jongeren en volwassenen de stap naar zelfstandigheid met de juiste hulp in een veilige, inclusieve en toegankelijke buurt maken. Dit geldt ook voor inwoners die vanuit een instelling terugkeren in de samenleving. 

Thuis moet een veilige plek zijn. Het Sociaal Team heeft een rol in het signaleren en bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling en het creëren van veiligheid in een gezin/huishouden. Bij ernstige zorgen over de veiligheid en gezondheid van inwoners, jong en oud, hebben we professionele hulp. Daarvoor werken zij samen met Samen Veilig Midden Nederland (Veilig Thuis en SAVE).

Veilig Thuis heeft de wettelijke taak om een veiligheidsbeoordeling uit te voeren voor meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling en vervolgstappen te zetten. Wanneer er geen vrijwillige zorg mogelijk is, doet Veilig Thuis een verzoek tot onderzoek bij de Raad van de Kinderbescherming. Wanneer de rechter maatregelen van jeugdbescherming en jeugdreclassering oplegt, voert Samen Veilig Midden Nederland (SAVE) deze uit.

Vanwege de landelijke ontwikkelingen in de jeugd- en gezinsbescherming zal mogelijk de taakverdeling tussen het Sociaal Team, Veilig Thuis en SAVE ook veranderen. Het is voor onze inwoners in onveiligheid belangrijk dat taken en verantwoordelijkheden ten alle tijden duidelijk zijn en er snel gehandeld wordt. We zijn daarom blijvend in gesprek met het Sociaal Team en SVMN voor een sluitende aanpak. Professionals bij het Sociaal Team zijn getraind in het herkennen van signalen van onveiligheid. Daarnaast worden ook andere professionals (waaronder het onderwijs en de kinderopvang) en betrokken vrijwilligers getraind op het herkennen en melden van mishandeling, financiële uitbuiting en huiselijk geweld.

Doelstelling 3
Kinderen groeien thuis op.

Wat gaan we daarvoor doen?
Jeugdigen groeien het beste thuis op, tenzij het echt niet anders kan. We zoeken naar ondersteuning in de eigen familie, vrienden en buurtgenoten bij vragen over opvoeden en opgroeien. Wanneer het noodzakelijk is, organiseren we de hulp zo dicht als mogelijk bij huis en staat het kind centraal. Daarmee voorkomen we onnodige uithuisplaatsingen. Samen het hulpverleners versterken we het gewone leven rond kinderen, zetten we in op hulp in het eigen netwerk en begeleiden we jongeren naar volwassenheid.

Wanneer een veilig en gezond thuis niet kan, bieden we een nieuw thuis. Daarvoor versterken we pleegouders door netwerkbijeenkomsten te organiseren zodat kennis en ervaring wordt gedeeld.

Doelstelling 4
Zorg is goed en betaalbaar van jong tot oud.

Wat gaan we daarvoor doen?
We bieden ondersteuning voor onze inwoners wanneer nodig. Om goede en betaalbare zorg te bieden, zetten we in op vier prioriteiten. Ten eerste is de inzet dat inwoners tevreden zijn over de ondersteuning gericht op zelfredzaamheid door het Sociaal Team. We verwachten daarom een positieve evaluatie van deze aanpak. De businesscase begeleiding is daarom vooralsnog opgenomen in de begroting. Ten tweede werken we anders samen met onze partners jeugdhulp.

We gaan samen voor een aanpak voor het hele gezin. We sluiten aan op het normale leven van school, werk en vrije tijd. Het Sociaal Team is een belangrijke partner voor betaalbare en goede zorg. Ook de inzet van de POH GGZ Jeugd draagt hieraan bij op een laagdrempelige manier. We bepalen daarom ten derde op basis van een kostenonderzoek hoe we tot een meer transparante bekostiging komen. Ten vierde werken de partners goed samen voor toegankelijke ondersteuning op het Sociaal Plein. We bepalen op basis van een evaluatie hoe het Sociaal Plein verder ontwikkelt.

Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 08:59:54 met de export van 11/06/2023 07:57:49