Programma Duurzame leefomgeving

Deelprogramma Gebiedsontwikkeling

Wat willen we bereiken?

Doelstelling 1  
Het blijvend faciliteren van (particuliere) initiatieven van diverse aard en omvang; 

Wat gaan we daarvoor doen?
Gemiddeld werken we aan 70 lopende initiatieven op het terrein van wonen, werken en detailhandel. 
We gaan verder met het afbouwen van Houten-Vinex.

Doelstelling 2   
In het programma Bouwen voor Houten sturing geven aan de nieuwe woningbouwopgave zoals vastgelegd in de woonvisie: het toevoegen van 4750 woningen tot 2040 (ruim 260 woningen per jaar = 1 woning per werkdag).  

Wat gaan we daarvoor doen?  

  • We gebruiken het vastgestelde Houtens DNA en de Woonvisie als basis voor doorontwikkeling van de gebieden. 
  • We werken verder aan de kavel paspoorten voor 6 van de 7 prioritaire locaties die versneld gerealiseerd gaan worden. 
  • We werken aan een stedenbouwkundig programma van eisen voor het centrum, De Molenzoom en De Koppeling, onderdeel daarvan is een ontwikkelstrategie. 
  • We stellen een gebiedsvisie op voor Houten Oost, onderdeel daarvan is een ontwikkelstrategie. 
  • Ondersteunend daaraan werken we aan de modernisering van het grondbeleid. 
  • We zetten volop in op participatie conform onze leidraad participatie. 
  • We leveren een bijdrage aan de ontwikkeling van de regio Utrecht en zoeken actief verbinding met de buurgemeenten. Samenwerking met de regio, provincie en rijk zijn essentieel voor het realiseren van onze ruimtelijke opgaven en het verkrijgen van noodzakelijke subsidies.  
  • We borgen de ruimtelijke kwaliteit door in samenwerking met een groep van experts uit de samenleving schetsen op te stellen. 
  • De gebiedsvisie en het stedenbouwkundig programma worden gebruikt als input voor de Omgevingsvisie. 
  • Voor realisatie maken we gebruik van middelen die door provincie en Rijk ter beschikking worden gesteld en voeren hier verantwoording op, waaronder de 7,5 miljoen (incl. BTW) Rijkssubsidie voor duurzame mobiliteit en versnelling. 

Doelstelling 3  
Behoud en ontwikkeling van Houten als economisch aantrekkelijke vestigingsplaats. 

Wat gaan we daarvoor doen?  
Met de komst van het Ondernemersfonds gaan we verder vormgeven aan het netwerk van bedrijvigheid in Houten. Door betere afspraken over bedrijfsterreinbeveiliging, het onderzoeken van oplossingen voor de benodigde energietransitie, het vergroenen van bedrijventerreinen, de intensivering van bedrijventerrein Doornkade, het zoeken naar last-mile oplossingen in de bereikbaarheid en het inspelen op kansen voor het bedrijfsleven op het gebied van innovatie en internationalisering, bevestigen we Houten als aantrekkelijke vestigingsplaats in de Utrechtse regio.

Doelstelling 4
Behoud en ontwikkeling van een vitaal platteland met leefbare kernen. 

Wat gaan we daarvoor doen?  
Het buitengebied kent een variatie aan landschappen waarin ruimte is voor landbouw, recreatie en natuur. Het is een dynamisch gebied waar veel ontwikkelingen plaatsvinden, zoals recreatie-ontwikkeling rondom de forten, de energie-opgave, versterking van het weidevogelgebied in samenwerking met boeren, het project Sterke Lekdijk, de verwerving van de Unesco Werelderfgoed-status en diverse soorten woningbouw. Het uitgangspunt in landelijk en provinciaal beleid is om eerst het gebied binnen de rode contour te gebruiken voor benodigde woningbouw.   

  • In ’t Goy worden 50 woningen buiten de rode contour gerealiseerd. In 2024 zullen de juridische en ruimtelijke procedures worden doorlopen om deze woningen te realiseren. Als de bezwaar- en beroepsprocedures voorspoedig worden doorlopen kan in 2024 een start worden gemaakt met de realisatie van de eerste fase woningen. 
  • Op het Eiland van Schalkwijk loopt een haalbaarheidsonderzoek om de experimenteerruimte woningen te compenseren met de woningbouwbehoefte. In 2024 gaan we verder met de uitwerking van het plan Schalkwijk (Grote Driehoek) in samenwerking met bewoners, provincie en andere betrokkenen. 

 

Doelstelling 5
In de geest van de Omgevingswet werken met de kerninstrumenten van de wet

Wat gaan we daarvoor doen?
Met de komst van de Omgevingswet gaat al ons instrumentarium voor gebiedsontwikkeling op de schop. We spelen hierop in door: 

  • Te werken aan de nieuwe Omgevingsvisie en de milieueffectrapportage (MER) hiervoor te starten. 
  • Onze huidige regelgeving voor het fysieke domein in te passen in een permanent Omgevingsplan, te beginnen met de noodzakelijke functies voor woningbouwontwikkeling. 
  • Parallel hieraan te onderzoeken hoe het instrument Omgevingsprogramma in Houten kan worden ingezet. 
  • Het noodzakelijk technisch beheer van de digitale systemen goed in te regelen en door te ontwikkelen.
Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 08:59:54 met de export van 11/06/2023 07:57:49