Programma Duurzame leefomgeving

Deelprogramma Landschap en recreatie

Wat willen we bereiken?

Doelstelling 1
Behouden van een aantrekkelijk buitengebied door in te zetten op versterking van landschap en natuurwaarden.

Wat gaan we daarvoor doen?

  • Particulieren en agrariërs adviseren over de cultuurhistorische waarde van het landschap en de mogelijkheden voor aanleg en herstel van landschapselementen. Voor 2024 gaan we uit van ongeveer 10 nieuwe locaties waarbij aanplant van nieuwe landschapselementen plaatsvindt. Hierbij werken wij samen met het Provinciale Platform Kleine Landschapselementen.
  • Advisering over inpassing van flora- en faunawaarden bij ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente. Hiermee wordt voor een belangrijk deel invulling gegeven aan de gemeentelijke taken met betrekking tot de Wet Natuurbescherming. In 2023 is het soortenmanagementplan (SMP) gebouw-bewonende soorten (vleermuizen, gierzwaluw en huismus) aanbesteed en het onderzoek daarvoor gestart. Dit onderzoek loopt in ieder geval door tot en met de zomer van 2024. Oplevering en vaststelling van het SMP is gepland voor eind 2024. 
  • We maken ons hard voor versterking van de weidevogelpopulatie op het Eiland van Schalkwijk en andere kansrijke locaties binnen de gemeente. Hiervoor overleggen wij actief met grondeigenaren en gebruikers om de oppervlakte weidevogelgebied te vergroten en daarbij de kwaliteit daarvan te verbeteren. 
  • Binnen de regionale samenwerkingsverbanden Groen en Landschap, U16 en Groen Groeit Mee bijdragen aan realisatie van een gezamenlijk ontwikkelbeeld voor de regio met bijpassende realisatiestrategie door participatie in Groen Groeit Mee. 
  • Belangrijk bij alle ontwikkelingen in het buitengebied is dat wij bij het versterken van de leefbaarheid in het buitengebied ontwikkelingen van natuur en toerisme niet ten koste mogen gaan van leefbaarheid in het buitengebied. Inwoners worden betrokken bij deze ontwikkelingen. 
  • Behoud en ontwikkeling van het groene open karakter van het Eiland van Schalkwijk met ruimte voor landbouw, natuur, recreatie, water en cultuurhistorie. De ontwikkelingsopgaven op het Eiland van Schalkwijk zijn complex waarbij het ook van belang is dat de leefbaarheid op het Eiland gehandhaafd blijft. Het streven is werken aan een duurzame toekomst waarbij het de uitdaging is dat publieke partijen weinig financiële middelen hebben en ook geen grondposities. Alleen met voldoende lokaal ondernemerschap, een wervend toekomstperspectief en samenwerking tussen meerdere partijen is het mogelijk daadwerkelijk iets van de grond te krijgen. Na de vaststelling van de structuurvisie Eiland van Schalkwijk door de gemeente stimuleren we in samenwerking te blijven en publieke en private partijen uit te dagen met nieuwe initiatieven te komen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het gebied. In 2024 wordt een Omgevingsvisie gemaakt waarin een aantal onderwerpen en nieuwe thema’s samenkomen. 

Doelstelling 2
Ontwikkeling, beheer en promotie van toeristische-recreatieve voorzieningen in de gemeente (zoals terreinen, routes en initiatieven) in Houten en in de regio.

Wat gaan we daarvoor doen?

Bij deze doelstelling is sprake van een actieve inzet op een veelheid van terreinen:  

  •  In algemene zin bijdragen aan het versterken van promotie van recreatie en toerisme binnen de  gemeente en de regio, zoals aan een doorlopende verbetering van de informatievoorziening door de VVV Kromme Rijnsteek. Hiervoor worden de volgende activiteiten georganiseerd: 
    - realisatie van mobiele informatiezuilen op twee recreatieve locaties binnen de gemeente 
    - vertegenwoordiging van Houten in Visit Utrecht Region 
    - voeren van campagne via social media om toeristen te trekken naar Kromme Rijnstreek 
    - ontwikkelen en verspreiden folders en brochures met wandel- en fietsroutes 
    - contacten met de pers over bovenstaande 
    - samenwerken met Stichting ter promotie van Eiland van Schalkwijk 

Bij alle activiteiten is het van belang dat er een evenwicht is tussen het aantal activiteiten en de impact die die activiteiten hebben op de leefbaarheid. Hier moet een evenwicht in worden gevonden. 

  • In samenwerking met 15 regiogemeenten en de marketingorganisaties van de gemeenten, bijdragen aan de regiostrategie (inter)nationaal toerisme en uitvoering geven aan het marketingplan (dat onder meer inzet op online vindbaarheid en campagnes voor specifieke doelgroepen) 
  • Deelname aan het Recreatieschap Stichtse Groenlanden die regionale recreatieterreinen beheert en onderhoud binnen onze gemeente. Het feitelijke beheer en onderhoud van de regionale recreatieterreinen wordt uitgevoerd door Staatsbosbeheer (SBB) in opdracht van SGL. Dat doet SBB met ingang van 2023. Samen met SBB zorgen wij dat het beheer en onderhoud wordt uitgevoerd volgens afspraak. Daarnaast zorgen wij voor goede informatievoorziening over deze recreatieterreinen. 
  • In samenwerking met gebiedspartners verbeteren van de stad-land verbindingen en het recreatieve netwerk voor wandelen en fietsen, bijvoorbeeld in verband met het Omgevingsprogramma Recreatie en Toerisme. Hiervoor is Groen Groeit Mee een belangrijke Pijler. 
  • Samen met het Routebureau (voorheen onderdeel van SGL) worden de recreatieve wandel- en fietspaden onderhouden en verbeterd. Hierbij wordt gezorgd dat deze aansluiting vinden aan paden in de regio. Hierover wordt actief gecommuniceerd. 
  • Faciliteren van ondernemersinitiatieven die bijdragen aan de recreatieve aantrekkelijkheid van de gemeente en het buitengebied in het bijzonder.  
  • Naar aanleiding van de bijschrijving van de Hollandse Waterlinies als Werelderfgoed bij UNESCO het beleefbaar en bereikbaar maken van deze Hollandse Waterlinies in samenwerking met de beheerders van deze forten en de provincie Utrecht, met diverse projecten, routes en arrangementen (hier ligt ook een link met archeologie en cultuurhistorie en het project Sterke Veilige Lekdijk). 
Deze pagina is gebouwd op 11/06/2023 08:59:54 met de export van 11/06/2023 07:57:49